Marimekko – Nostalginen vaatemerkki, jota emme unohda

Jokainen suomalainen tuntee ylpeyttä Marimekosta. Vaikka emme tällä hetkellä omistaisikaan yhtäkään Marimekko-tuotetta, saa Marimekon voittoisa kulku maailmalla sydämemme läikähtämään ja rintamme röyhistymään. Suurimmalla osalla meistä on ollut Marimekkoa päällämme lapsuudessa, ja sitä myös tuotemerkki monelle meille merkitsee, lapsuuden mukavia muistoja.

Marimekon tuotefilosofia

Marimekon filosofia tuotteidensa designin suhteen on hyvin yksinkertainen mutta erittäin toimiva: jokapäiväisten esineiden pitäisi tuottaa iloa. Se, miltä aamukahvikuppi näyttää, ei ole yhdentekevää, vaan tuo iloa ja odotusta päivään, vaikka sää olisi ikkunan ulkopuolella harmaan masentava.

Marimekko tunnetaan rohkeista ja selkeistä printtikuoseistaan ja värienkäytöstään ja se onkin ollut Marimekon tavaramerkki alusta lähtien. Marimekko kertoo kannustavansa luovuutta, teeskentelemättömyyttä ja avomielisyyttä. Ja Marimekon suunnittelemien tuotteiden täytyy olla myös ehdottoman helppokäyttöisiä sekä käytännöllisiä.

Marimekko ei myöskään ravaa viimeisimpien trendien, eikä itse asiassa minkään trendien perässä, vaan kaikessa ja erityisesti vaatesuunnittelussa ajattomuus on tärkeää. Jos vaatekappaleet sattuvat olemaan muodissa, se on vain plussaa.

Marimekon ikoniset kuosit

Jokapoika, Pallo, Unikko ja Tasaraita, siinä neljä printtiä, jotka ovat Suomen rakastetuimpien joukossa.

  • Jokapoika

Marimekko perustettiin vuonna 1951 ja vuonna 1953 sen riveihin palkittiin nuori ja lahjakas suunnittelija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi. Hänen käsialaansa on Jokapoika-paita, jota alkuun sai puna-valkoraitaisena. Pian siitä tuli vasemmistointellektuellien suosikkivaate, joka ilmaisi heidän kapinallisuuttaan perinteistä yliopistokulttuuria vastaan. Jokapojan suosio auttoi myös Marimekkoa lyömään itsensä läpi, ja nykyään tämä kauluspaita on klassikko, jota saa myös tunikana ja mekkona sekä lukuisissa eri väriyhdistelmissä.

Nykyään Jokapoikaan ei enää liity tuota kapinallisen leimaa, vaan sitä voi pitää kuka tahansa, joten siinä mielessä se hieman kuin palestiinalaishuivi tai Che Guevara-paita. Vuokko Nurmesniemi on vahva persoona, kuten Marimekon perustaja Armi Ratiakin, ja heidän tiensä erkanivatkin noin vuosikymmenen yhteistyön jälkeen. Vuokko Nurmesniemi perusti omaa nimeään kantavan yrityksen ja hänen designinsa valloittavat maailmaa ja voittavat palkintoja.

  • Pallo

Annika Rimala suunnitteli 1970-luvulla Pallo-kuosin, josta valmistettiin trikoisia paitoja, shortseja sekä mekkoja. Niitä sai punaisena, sinisenä sekä ruskeana ja Suomi rakastui niihin. Kyseessä on meidän monen lapsuuden ajan rakas paita, ja kun Marimekko toi sen 2000-luvulla uudelleen myyntiin, täyttyivät Marimekon myymälät nostalgisista keski-ikäisistä ihmisistä, jotka halusivat itselleen Pallo-paidan sekä kertoa oman tärkeän tarinansa siihen liittyen.

Marimekko onkin kuunnellut kuluttajia ja meidän kaikkien rakastamaa Pallo-kuosia saa nykyään paitsi paitana, myös lastenvaatteina, huivina ja mekkoina.

  • Unikko

Unikko-kuosi on näyttävä ja värikäs ja se näki päivänvalon vuonna 1964. Maija Isola, joka on suunnitellut monta Marimekon jo klassikoksi noussutta kuosia, suunnitteli Unikon protestiksi Armi Ratian tokaisuun, että Marimekossa ei kukkakuoseja suunnitella. Isolan kukkakuosi ihastutti kuitenkin Ratian ja muun maailman. Tänä päivänä Unikkoa näkeekin ympäri maailman mitä erilaisimmissa tuotteissa ja yhteyksissä. Se sai maailmanlaajuista julkisuutta televisiossa, Sex and the City-sarjassa, kun sarjan päähenkilöltä löytyi sitä niin kodintekstiilinä kuin vaatekaapistakin. Myös kenkäsuunnittelijat ovat ihastuneet Unikkoon ja itse Manolo Blahnik on päällystänyt suunnittelemiaan kenkiään sillä. Converese-tossuja on myös saatavilla Unikko-kuosisina.

Unikkoa voi nähdä myös kävelysauvoissa sekä pankkikorteissa ja valmisti Finlux siitä televisioitakin, ennen kuin meni konkurssiin vuonna 2003. Tänä päivänä Unikkoa voi nähdä myös taivaalla, sillä Finnair on maalannut muutaman Aasian reittiä lentävän koneensa Unikko-kuosiin ja kaikissa niissä käytetään Unikko astioita ja tekstiilejä.

  • Tasaraita

Tasaraita on Pallon ohella monen lapsuuden ajan nostalgiasuosikki. Se syntyi 60-luvun lopussa, kun ihmiset alkoivat pitää enemmän farkkuja ja Marimekko halusi suunnitella niiden kanssa käytettävän trikoisen paidan. Kuten moni muukin vaate Marimekossa, on Tasaraitakin Unisex-vaate, joka sopii käytettäväksi kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta, niin kuin sen nimikin kertoo.

Marimekon historiaa

Marimekosta ei voida puhua ilman Armi Ratiaa, joka perusti Marimekon vuonna 1951. Hänen miehensä Viljo Ratia perusti Helsinkiin tekstiilipainon, johon Ratia palkkasi nuoria, lahjakkaita suunnittelijoita luomaan upeita, rohkeita ja värikkäitä kankaita. Suomalaiset pitivät kankaista, mutta eivät oikein tienneet miten käyttää niitä, joten Ratia keksi teettää niistä vaatteita.

Muotisuunnittelija Riitta Immonen suunnitteli kankaista vaatteita, jotka esiteltiin muotinäytöksessä toukokuussa 1951. Suomalaiset naiset rakastuivat vaatteisiin ja ostivat ne mallien päältä. Tästä rohkaistuneena Ratia perusti Marimekon viisi päivää myöhemmin. Marimekko kukoisti Ratian aikana ja hänen pojastaan Risto-Matista tuli myös designeri, joka suunnitteli Marimekolle muun muassa laukkuja. Marimekko menestyi hyvin myös ulkomailla, kuten Japanissa ja Yhdysvalloissa. Kun Jacqueline Kennedy osti seitsemän Marimekon mekkoa ja piti niitä julkisissa tilaisuuksissa, oli tie Yhdysvaltoihin auki.

Armi Ratia kuoli vuonna 1979 ja yhtiö jäi ilman johtajaa. Perikunta päätti myydä sen Amer-yhtymälle, joka kuitenkin oli hukassa sen kanssa. Marimekon pelastajaksi tuli Kirsti Paakkanen, joka osti Marimekon Amerilta ja nosti sen takaisin kukoistukseensa. Tänä päivänä Marimekkoa johtavat Tiina Alahuhta-Kasko sekä Mika Ihamuotila.