Verkkokaupoista ostamisen ABC

Verkkokaupoista ostaminen on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Monille netin uumenissa asioiminen on kuitenkin vielä uutta ja perussääntöjen kertaaminen voi olla tarpeen. Useimmissa tilanteissa pärjää kuitenkin maalaisjärjellä.

Yleisiä ohjeita

Tilataksesi jotakin verkkokaupasta sinun täytyy yleensä tehdä nettisivulle tili, joka vaatii rekisteröitymistä. Tämä on vain hyväksi, sillä yleensä voit nähdä omalta tililtä ostoksesi ja niiden hinnat, joihin voit vedota ostoksen saapumatta jättämättä sekä silloin, kun pankkitililtä on hävinnyt enemmän rahaa kuin olisi pitänyt.

Tilauksen tehtyäsi ja osoitteesi sekä maksutapasi ilmoitettuasi tilaus otetaan vastaan ja sen lähettämisen valmistelut aloitetaan. Ulkomaisilta sivustoilta tilatessa paketti ohjataan yleensä suoraan kotiosoitteeseen, josta se suurikokoisissa tapauksissa siirtyy yleensä lähimpään postiin tai kaipaa henkilökohtaista vastaanottoa, jos kyseessä on kuriiripalvelu kuten UPS tai DHL. Kotimaasta tilatessa sivustot toisinaan ehdottavat hakupaikaksi Matkahuollon toimipistettä tai R-kioskia.Jos haluat tilata ulkomailta, parhaiten ostokset onnistuvat, kun tilaat vain suosituista ja tunnetuista nettikaupoista, joista voit lukea arvosteluita, ja mielellään hyviä sellaisia, internetistä tai mahdollisesti jopa tunnet jonkun, joka on onnistuneesti tilannut kyseiseltä sivustolta. Jos nettikauppa on epäilyttävä, älä ota riskiä. Samat tuotteet luultavasti löytää toisaaltakin.

Kaikki maksutavat eivät ole samanarvoisia. Turvallisimmin maksat netissä esimerkiksi Paypal-palvelun kautta, sillä mikäli tuote ei saavu perille tai on todella viallinen, Paypal palauttaa ostajan rahat tutkittuaan tapauksen. Ostajan tarvitsee vain tehdä ostotapahtumasta helppo valitus Paypalin hallintapaneelissa. Luottokortilla maksaessa menetelmä on paljon monimutkaisempi: rahojen palautusta varten luottokorttiyhtiöt yleensä vaativat huijariverkkokaupasta tehdyn rikosilmoituksen.

Varminta on, jos tilaamallesi paketille on mahdollista saada jäljityskoodi, jotta pääset seuraamaan sen kulkua maailmalla. Ennen tilauksen tekoa kannattaa myös tarkistaa postituskulut sekä palautusehdot.

Jätä epäilyttävät sivustot väliin

Kun olet netissä ostoksilla, pidä huoli että sivusto, jolta suunnittelet tuotteiden tilaamista, on laillinen ja turvallinen ostopaikka. Moni on tullut netissä huijaamisen kohteeksi ja menettänyt suuria summia rahaa hyväuskoisuutensa takia.

Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, kun myyjä on yksittäinen henkilö, jota et tunne ennalta ja joka ottaa yhteyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai sähköpostin välityksellä. Myös tilanteissa, joissa tavarasta ei voida tai haluta antaa kuvaa, on syytä olla varuillaan. Jos kuva on selkeästi markkinointikuva internetistä ja myyjä sanoo tavaran olevan kuvan mukainen, vaikkei kuva olekaan otettu itse tuotteesta, voi kyseessä olla huijaus.

Yleensä netissä tehdyissä kaupoissa myös pätee “liian hyvää ollakseen totta”-sääntö, eli jos tavara tuntuu liian halvalta tai kyseessä on jokin harvinaisuus, on kyseessä yleensä huijaus tai mahdollisesti tavara ei olekaan ihan myyjän vakuuttamassa kunnossa. Jos myyjän käytös tai puheet epäilyttävät, pyydä tuote lähetettäväksi postiennakolla. Tiedä aina, minne rahasi lähetät, äläkä luovuta luottokortin tai pankkitilin tietoja kenellekään epävirallisissa kaupoissa.

Lisämaksua tullista

Monista ulkomailta tilatuista tavaroista täytyy maksaa lisämaksua niiden saapuessa Suomen tulliin. Suomessa on käytössä suhteellisen tiukat ja tarkat tullisäädökset, joiden noudattamatta jättäminen johtaa tavaran lähettämiseen takaisin tilaajalle. EU:n sisältä peräisin olevat tuotteet eivät kaipaa tullausta, mutta usein nettikaupassa ei määritellä, mistä tuotteet ovat alun perin kotoisin, vaikka kauppa itse olisikin EU:n sisällä. Muun muassa Yhdysvalloista, Hongkongista, Kiinasta, Ahvenanmaalta ja Sveitsistä tilatut tuotteet saapuvat ennen tilaajaa aina tulliin tullattavaksi. Suomen tullisäännöt ovat suhteellisen tiukat. Vain alle 22 euron ostokset saa tuoda maahan verovapaina (postikuluja ei lasketa tähän hintaan), ja kaikista yli 22 euron ostoksista on maksettava 24% ALV eli arvonlisävero. Alle 150 euron lähetykset ovat tuontiverovapaita, eli tuotteiden hintaan ei lisätä tuontitullilisää. Tuontitullin määrä riippuu tuotteen ylellisyydestä: esimerkiksi auton dvd-soittimissa tuontitulli on 13,9%, sillä ne luokitellaan luksustavaraksi, mutta tietokoneissa ja matkapuhelimen tarvikkeissa tuontitulli on 0%.

Moni jää tulliin kiinni

On myös syytä olla tietoinen siitä, mitä Suomeen saa tilata. Esimerkiksi lääkkeitä ei saa tilata lainkaan yksityishenkilön nimissä, ellei kyseessä ole erikoistapaus, eli ETA-maiden alueella sijaitseva apteekki, jonka lähettämien lääkkeiden, maksimissaan kolmen kuukauden kokoisen annoksen, tarpeellisuus täytyy pystyä todistamaan lääkärintodistuksella tai reseptillä.

Muissa tapauksessa lääkkeitä ei luovuteta tilaajalle ja sen lisäksi jos tilaaja on selvillä, tämä otetaan kuulusteluun tulliin. Myöskään ravintolisiä, joiden pitoisuudet ylittävät lailliset raja-arvot, ei päästetä tullin lävitse. EU:n ulkopuolelta tulevia elintarvikkeita ei päästetä maahan tullia pidemmälle mahdollisten eläintautien leviämisen estämiseksi. Myöskään aseita eikä ilotulitteita tai muita räjähteitä saa yksittäishenkilönä tuoda Suomeen ilman lupaa. Kaasusumuttimien tuomiseen tarvitaan lupa, mutta yksityishenkilölle tätä ei myönnetä lähes ikinä.

Kaikki Suomeen tilatut eläimet sekä periaatteessa kaikki elävät ja hengittävät oliot käyvät rajaeläinlääkärin tarkistettavana. Lääkäri tarkistaa eläimen paperit laittomuuden varmistamiseksi, sekä tavaran selvitystä vastaamisen tarkistusta varten.

Suomeen ei myöskään saa tuoda uhanalaisista eläimistä tehtyjä tuotteita eikä uhanalaisia kasvilajeja. Esimerkiksi jotkut orkideat sekä kaktukset ovat uhanalaisia. Myöskään mitään norsunluusta valmistettua ei saa tuoda Suomeen missään tapauksessa, ei edes lupapapereiden kanssa – niitä ei myönnetä kellekään.